Van twee naar één dutje

Van twee naar één dutje

Is overgaan naar 1 dutje de oplossing voor de huidige slaapproblemen? Vaak is het antwoord daarop helaas ‘nee’.

 

Een te snelle overgang kan voor meer slaapproblemen zorgen

 

Wanneer je dreumes van net 1 de dutjes begint te weigeren, maken veel ouders de keuze om over te gaan naar slechts één dutje. Helaas zorgt dit vaak voor een nog grotere dip en heb je niet alleen slaap ‘problemen’ overdag, maar zijn nu ook de avonden en nachten moeizamer: je kindje kan de lange wakkertijd na het enige dutje niet aan en zie je vaak een extreme oververmoeidheid rond 17 uur en heb je s’avonds alles behalve een avondje Netflix & chill.

Signalen dat je kindje klaar is voor de overgang naar 1 slaapje

 

Er zijn signalen waaraan je kunt zien of je kindje klaar is voor één dutje. Doe dit niet na slechts 2 daagjes, maar kijk of je kindje voor minimaal 5 dagen de signalen laat zien:
☾ je kindje weigert dutjes
☾ je kindje komt moeizamer in slaap
☾ je kindje wordt ’s nachts weer wakker
☾ je kindje wordt ’s ochtends vroeger wakker
☾ je kindje slaapt ineens korter tijdens het dutje

 

Op welke leeftijd gaat een kind over naar 1 slaapje?

 

Tussen de 15 en 18 maanden zijn de meeste kindjes toe aan 1 dutje. Dit dutje adviseer ik om op het midden van de dag te laten plaatsvinden zodat er voor en na het dutje een wakkertijd van ongeveer 5 uur aangehouden kan worden.

 

Het is belangrijk om te letten op de signalen en niet precies te starten op de dag dat je kindje 15 maanden is. Sommige kindjes hebben echt nog wat meer slaap nodig, waar andere er wel aan toe zijn om korter te slapen. Mijn advies is wel echt om te wachten tot minimaal 15 maanden! Zie je voor die tijd toch kenmerken zoals hierboven genoemd, dan kan het verstandig zijn om te kijken naar het huidige ritme en de dutjes mogelijk anders in te delen. Mijn slaapgids met voorbeeldroutines helpt je hierbij tot de leeftijd van 4 jaar! Deze kun je voor €15 aanschaffen via deze link en ontvang je daarna direct op de mail!

 

Hoe pak je de overgang naar 1 slaapje aan?

 

Probeer het ochtendslaapje in te korter met 15 minuten per dag. Het doel is om niet langer dan 30 minuten in de ochtend te slapen zodat er genoeg slaapdrang is voor het middagdutje. Wanneer het ochtendslaapje minimaal 30 minuten is, kun je het slaapje volledig stoppen en vang je de oververmoeidheid op door je kindje 3 dagen 30 minuten eerder op bed te leggen in de avond.

 

Het is belangrijk dat er midden op de dag wordt geslapen zodat de wakkertijd ongeveer even lang is vanaf het moment van wakker worden tot aan het moment van naar bed gaan. 

Kindjes die de aan het einde van de ochtend het dutje al starten en vervolgens te lang wakker zijn tot aan bedtijd in de avond, kunnen te maken krijgen met oververmoeidheid. Kindjes die moeilijk in slaap vallen, kindjes die veel huilen, kindjes die ieder uur wakker worden of kindjes die ineens vroeg wakker worden zijn vaak tekenen van oververmoeidheid.