de 4 maanden slaapregressie van je baby

☾ Je baby sliep eerst prima, maar wordt ineens om de haverklap wakker.
☾ De dutjes overdag zijn een drama en duren vaak niet langer dan 45 minuten.
☾ Je baby wordt om de haverklap wakker en lijkt daarna moeilijk in slaap te komen.
☾ Je baby doet er veel langer over om in slaap te vallen.

Dit zijn stuk voor stuk kenmerken van de 4 maanden slaapregressie.

 

Slaapcyclus

 

Rond deze leeftijd verandert de manier van slapen van een newbornslaap naar een cyclus die langzamerhand steeds meer op een slaapcyclus van een volwassene gaat lijken. Een slaapcyclus van een pasgeboren baby bestaat uit 45/50 minuten met daarbij twee fases: de actieve slaap en stille slaap. 

 

Tijdens de actieve slaap (lichte slaap) wat ongeveer uit 25 minuten bestaat, kan een baby makkelijk wakker worden. Zo merkte  je vast weleens dat je baby na het in slaap wiegen niet zo makkelijk over te leggen is in het bedje zonder hiervan wakker te worden. De actieve slaap is te herkennen aan snelle oogbewegingen, geluid maken, bewegen of zelfs lach trekjes.
Daarna begint fase 2 van de eerste slaapcyclus en zakt je baby in stille slaap.

 

Tijdens deze fase worden baby’s niet zo snel meer van ieder geluidje of beweging wakker. Je baby ligt stil, maakt minder geluid en beweegt amper. Na de stille slaap begint weer een nieuwe cyclus met de twee fases. Sommige baby’s kunnen de verschillende fases van slaap nog niet goed aan elkaar koppelen waardoor ze tussen de cycli wakker kunnen worden en dat is heel normaal! 

 

Maar waarom slaapt m’n baby nu slechter?

 

Je baby heeft gewoon even de tijd nodig om dit door te krijgen en is zich ongelofelijk aan het ontwikkelen. Tijdens deze fase is alles even flink ontregelt, met het doel dat je kleintje straks dieper en langer kan slapen! Ik noem zo een slaapregressie ook wel vaak een progressie, want het wordt echt beter. Hoe dat lukt? Soms wel met een kleine gebruiksaanwijzing;)

 

Progressie

 

De slaapregressies zijn niet in beton gegoten. Sommige baby’s hebben hier rond de 4 maanden last van, waar anderen pas rond de 5 maanden kenmerken tonen. Gelukkig weet je nu hoe je dit kunt herkennen!

 

Vanaf ongeveer 4 maanden kunnen de meeste baby’s een volledige slaapcyclus slapen. Een cyclus duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit 4 fases in tegenstelling tot de slaapcyclus tijdens de newborn fase. We hopen natuurlijk op wat langere dutjes dan 45 minuten, maar om dat te doen moeten ze de overgang kunnen maken van de ene slaapcyclus in de andere. Zoals je ziet in de afbeelding hieronder kennen we een korte wakkere periode aan het einde van een cyclus. Tijdens deze laatste fase worden ze wakker óf ze slapen weer opnieuw in zonder dat je er veel van hebt gemerkt.

Ik sta iedere zoveel minuten naast het bedje van m’n baby

 

Ook dat is niet gek! Daaruit maak ik wel op dat het jouw kleintje nog niet goed lukt om zelfstandig in slaap te vallen en je hulp hierbij nodig heeft. Ouders staan uren te wiegen, wandelen, dansen, voeden, nóg een keer voeden, allemaal om hun baby opnieuw in slaap te helpen. Alles met het doel om je baby langer te laten slapen en te leren de slaapcycli aan elkaar te linken.

 

Vooruitgang

 

Het goede nieuws? Zodra je door deze 4 maanden slaapregressie bent gekomen is hij ook mooi achter de rug. Als je baby al gewend is om zelfstandig en zonder je hulp in slaap te vallen zal deze fase vaak makkelijk en zonder te veel hobbels verlopen. Heeft jouw baby veel hulp nodig om in slaap te vallen dan kan het zijn dat de komende slaapregressies flink lastig kunnen zijn. We kunnen dit verlichten door te werken aan een goede basis voor een goed slaappatroon in de toekomst. Iets waar niet alleen je baby, maar ook jullie als ouders baat bij hebben. Die lange nachten vol slaap zijn dan écht in zicht!

 

Ik heb natuurlijk de gebruiksaanwijzing voor je

 

☾ Zorg voor een donkere kamer en gebruik white noise. Zoals je op de afbeelding ziet naderen we in elke 4e fase de lichte slaap. Wanneer een baby het koud heeft, het te licht is in de kamer of er geluiden van spelende broers/zussen te horen zijn is dit vaak het moment dat ze wakker worden!

☾ Zorg dat je baby op het juiste moment naar bed is gegaan. Moe genoeg om te slapen en niet te oververmoeid waardoor ze na elke fase wakker worden. Hiervoor kun je mijn slaapgids met voorbeeldroutines aanhouden die passend is bij de leeftijd.

☾ Leer je kindje “zelfstandig” in slaap te vallen.

 

Zelfstandig in slaap vallen? Mission impossible!

 

Dat hoeft echt niet zo te zijn! Je zult versteld staan van hoe snel kindjes zich aanpassen en hier aan toe kunnen zijn. Laat mij even uitleggen waarom zelfstandig in slaap vallen zo belangrijk kan zijn:

 

“Je zit lekker met je kindje op een stoel en wiegt haar in slaap. Ze valt heerlijk in slaap en jij kunt haar in haar eigen bedje leggen, top! Na 45 minuten wordt ze huilend wakker”

Waarom? Een veelvoorkomende reden is omdat zij merkt dat ze in een andere omgeving is of opnieuw de hulp nodig heeft zoals ze eerder ook in slaap is gevallen. Met jouw hartslag, lichaamswarmte en geur. Eerlijk is eerlijk, jij zou ook ontregelt zijn als je op een andere plek wakker wordt dan waar je in slaap viel. Je zou je waarschijnlijk net zo gestresst voelen.

 

Neem de tijd voor een fijn bedritueel, maar leg je kindje daarna af en toe eens wakker in het eigen bedje, zodat dit een herkenbare routine wordt en een vertrouwde plek om te slapen. Als je baby al gewend is om zelfstandig en zonder je hulp in slaap te vallen, zal deze fase vaak makkelijk en zonder te veel hobbels verlopen. Als je baby zelf in slaap is gevallen en tijdens de laatste fase van de slaapcyclus licht ontwaakt, zal hij even de omgeving in zich opnemen, zijn vaste slaapplek herkennen en weten hoe hij zichzelf weer in slaap kan dommelen.

 

 

Ik heb je hulp nodig!

 

Wil je aan de hand van de tips graag aan de slag, maar vind je het lastig? Dat is helemaal niet gek ik help je graag! Je kunt via deze link een gratis kennismakingsgesprek inplannen en dan overleggen we direct hoe ik je hier het beste mee kan helpen!