Voorbereiding op de wintertijd

Het is weer zover! In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober zetten we de klok een uur terug (van 03.00 naar 02.00 uur) en gaan we officieel de wintertijd in.
 
Toen we nog geen kinderen hadden was dit vaak een feestje, want: een uur extra slaap! Voor kinderen is het niet zo simpel dat uurtje langer slapen. Je kunt ervoor kiezen om je kindje hier geleidelijk op voor te bereiden of je gaat cold turkey over in het nieuwe ritme!
 
Ik heb m’n best gedaan om het voor jullie zo overzichtelijk mogelijk hier neer te zetten. Voor het gemak heb ik het schema gebruikt van een kindje van 8 maanden.

Wat je kunt doen:
 
☾ Je laat je kindje geleidelijk wennen aan de overgang naar de wintertijd door nu alvast alles met 15 minuten op te schuiven. Zo heb je zondag slechts 15 minuten verschil en is de klap dus niet zo groot.
 
 
Ik kan me voorstellen dat niet ieder gezin hierin mee kan gaan omdat 07:30 uit bed halen op een doordeweekse dag misschien helemaal niet haalbaar is met werk. Dan kun je er altijd voor kiezen om vrijdagavond alvast iets te schuiven en dit het weekend door te pakken.
 
☾ De tweede optie is gewoon meegaan in het nieuwe ritme. Er zijn kindjes die hier nauwelijks last van hebben, maar er zijn ook zeker kids die dagen moeten wennen.
 
 
Mijn advies: wordt je kindje ineens om 05:00 uur wakker? Behandel de nacht dan nog wel echt als de nacht. Weinig interactie en geen/of gedimde lichten en blijf dit alle dagen ook zo herhalen.
Is het ochtend (ja ja, alles na 06:00 uur mogen we echt als ochtend beschouwen), start dan ook echt actief de dag. Maak de kamer licht en haal je kleintje uit bed.