Hoe herken je een oververmoeide baby?

Als je mijn tips al een tijdje leest, weet je inmiddels dat ik altijd vertel dat oververmoeide kindjes zeer moeilijk in slaap komen, maar vervolgens ook meerdere keren per nacht wakker worden. Om de oververmoeidheid aan te pakken, zijn er eigenlijk twee punten die belangrijk zijn:

Wakkertijden:
Het aantal minuten dat een baby wakker kan zijn tussen de slaapjes in, wat past bij de leeftijd. Is dit bijvoorbeeld voor jouw kindje 90 minuten; begin dan voor die tijd aan het slaapritueel. Probeer ervoor te zorgen dat je kindje echt in bed ligt wanneer de wakkertijd voorbij is. Zo heb je het juiste moment waarbij het ook het makkelijkste is om in slaap te vallen.

Slaapsignalen:
Buiten de wakkertijden, kan het zijn dat je kleintje gewoon onwijs moe is. Misschien omdat het slaapje niet verliep zoals gewenst of simpelweg omdat er gewoon wat extra slaap nodig is.

Vermoeidheidsignalen herken je aan:
☾ valt bij het voeden in slaap
☾ rode wangen of bleekjes
☾ aan oren zitten
☾ vuisten maken
☾ in ogen wrijven
☾ afwezig zijn
☾ jengelen
☾ staren
☾ gapen

Oververmoeidheid signalen herken je aan:
☾ onrustig slapen
☾ korte slaapjes
☾ veel en hard huilen
☾ ogen wijd open
☾ overtrekken
☾ overactief

Herken je binnen de wakkertijden een van de vermoeidheid signalen, dan kun je ervoor kiezen om de kleine klaar te maken en rustig naar bed te brengen. Herken je oververmoeidheid signalen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje ‘direct’ gaat slapen. Een oververmoeid kindje wil je ook bij bedtijd in de avond liever eerder dan later op bed leggen. Dit vergroot de kansen op een betere nacht voor jou, maar ook voor je kindje!

Werk je aan een slaapritme? Dan snap ik dat dit erg lastig, maar ook verwarrend kan zijn. Tijdens een coachingstraject adviseer ik ouders soms op alles uit de kast te trekken om je kindje wakker te houden tot het slaapmoment, omdat het belangrijk is om dit te doorbreken zodat het nieuwe ritme aangehouden kan worden.

Voor de ouders die doorgaans al een ritme hebben, is het advies om naast de wakkertijd ook te letten op de slaapsignalen. Tijdens de slaapmomenten streven we natuurlijk naar een goed slaapje waarbij het kindje bijtankt en er geen oververmoeidheid ontstaat. Lukt dit niet? Biedt dan een (extra) namiddagdutje aan of vervroeg dan bedtijd met 20/30 minuten. Speelt er echt langdurige oververmoeidheid, dan help ik je daar graag bij door middel van een consult of een slaapcoachingstraject!