Wanneer overstappen naar een peuterbed?

Hoe schattig zijn alle peuterkamertjes? En hoe leuk is het om alles opnieuw te stylen en in te delen? En hoe doe je dat nou eigenlijk als er een broertje of zusje op komst is, want het zou super handig zijn als je het ledikantje kunt doorgeven! Dit zijn allemaal topics wat ik regelmatig voorbij zie komen. Ik geef je graag wat tips!


Ieder kindje is natuurlijk anders, maar doorgaans zijn dit redenen om aan te houden wanneer je het beste de overstap kunt maken naar een peuterbed:

☾ jouw peuter is ouder dan 2,5 jaar
☾ jouw peuter vraagt zelf om een groter bed
☾ jouw peuter klimt uit bed

 

Mocht je de overstap gaan maken, dan heb ik nog een aantal tips voor je:

☾ betrek je peuter bij het proces van uitkiezen tot decoreren
☾ breng je peuter vooral niet op ideeën door direct de eerste avond uit te leggen dat je kind niet uit het bedje mag stappen. Wie weet was je kindje van plan hartstikke braaf te blijven liggen
☾ houd hetzelfde ritueel aan bij het naar bed gaan
☾ mocht je peuter nou wel uit het bedje stappen, dan kun je de nieuwe situatie uitleggen. Je kunt eventueel ook gaan werken met avondrituelen plaatjes/stickers waarop duidelijk is wat er gaat komen en wat er verwacht wordt


PS. mocht je kunnen wachten, dan is gebleken dat bij de meeste kinderen toch 3 jaar de beste leeftijd is!


PPS. is er een broertje of zusje op komst, maar is je kleine bijvoorbeeld pas 18 maanden en wil je dus de overstap maken naar een groter bed? Probeer dan toch tijdelijk een tweede ledikant te kopen, of laat de baby in een wiegje/co-sleeper slapen. Vaak zien we rond deze leeftijd nog wat uitdagingen omtrent slaap en dan is het wel heel fijn als je nog een ledikant ter beschikking hebt.